Kippen ( algemeen )
Algemeen:


Eigenlijk zijn kippen best rare dieren. Het zijn wel vogels, maar ze kunnen niet echt goed vliegen. Kippen worden daarom ook loopvogels genoemd.  De kip is eigenlijk een bosdier. ’s Nachts slapen ze graag hoog in een boom.

Naam: Kip

Mannetje: Haan

Vrouwtje: Hen

Jong: Kuiken

Broedtijd: 3 weken

Aantal eieren: 10 tot 12

Gewicht: 750 gram tot 4 kilo (afhankelijk van het ras)

Levensverwachting: 8 jaar


Voeding:


Kippen eten zaden, bessen, wormen, kleine insecten en soms zelfs slakken. Ze vinden hun voedsel door te scharrelen. Met hun sterke poten krabben ze in de grond. Als ze een lekker hapje zien, pikken ze die snel op met hun snavel. Op de kinderboerderij krijgen de kippen vaak graankorrels of speciaal kippenvoer.

Huisvesting:


Kippen worden vaak gehouden in een kippenhok. In het kippenhok zijn zitstokken waar de kippen op kunnen slapen. Ook zijn er nesten waar ze hun eieren kunnen leggen. Die heten legnesten. Kippen scharrelen bijna de hele dag. Ze vinden het fijn om buiten of in een ren te lopen.


Voortplanting:


Een kip kan het hele jaar door eieren leggen en kuikens krijgen. Maar meestal leggen ze hun eieren in het voorjaar. De hen wordt gedekt door een haan. Ze legt daarna 10 tot 12 eieren. Na drie weken komen de kuikens uit het ei. De hen let heel goed op haar kuikens. Ze beschermt ze en leert aan de kuikens hoe ze hun voedsel moeten zoeken.


Kippen op de kinderboerderij:


Op bijna alle kinderboerderijen worden wel kippen gehouden. In alle soorten en maten! Kijk maar eens goed naar de kippen als je op de kinderboerderij bent. Zie je de verschillen?


Kippen in Nederland:


Kippen komen uit Azië, maar inmiddels kom je overal op de wereld kippen tegen. Ook in Nederland worden veel kippen gehouden. De kippen worden gehouden voor de eieren, het vlees en gewoon als hobby. Het is heel leuk om wat kippen rond je huis te laten scharrelen! 


Ga terug naar Home
Woensdag:


14:00 - 16:00 uur


Zaterdag en zondag:


10:00 - 12:00 uur

14:00 - 16:00 uur


Andere dagen:


Als er een medewerker aanwezig is.